Ahad, 8 Januari 2012

Daging bakar air asam

Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang
1 sudu besar serbuk lada hitam
4 sudu besar serbuk cili
3 ulas bawang putih
½ inci halia dikisar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan untuk air asam:
10 tangkai cili padi
1 biji tomato
1 biji bawang besar
½ sudu besar belacan
1 mangkuk air asam jawa
1 biji limau nipis
Garam dan gula secukupnya


Cara membuat:

1. Perap daging dengan serbuk cili, lada hitam dan bahan yang telah dikisar. Perapkan selama satu jam.
2. Bakar daging dengan suhu 180 darjah celsius selama satu jam.
3. Ambil air asam jawa campurkan dengan belacan, cili padi, tomato, bawang besar, garam dan gula secukup rasa dan air limau nipis. Hidangkan bersama daging yang telah siap dibakar.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan