Rabu, 14 Disember 2011

UDANG TEMPOYAK DAUN KAYU




Bahan-bahan:

Bahan untuk digiling:

Bahan untuk dihiris:

1 kilo udang

3 papan petai

1 biji kelapa

4 sudu besar tempoyak

Garam dan serbuk perasa

10 tangkai cili padi

1 inci kunyit hidup

1 biji kelapa-santannya

5 ulas bawang merah

5 batang serai

4 helai daun kunyit

5 tangkai pucuk ubi

3 tangkai pucuk labu

4 helai pucuk kaduk

Cara membuat:

1. Udang dibersihkan. Kupas petai dan ambil isinya manakala kulitnya dibuang.

2. Masukkan santan bersama bahan yang telah digiling tadi dan panaskan hingga pekat.

3. Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris dan diikuti petai, udang dan tempoyak

4. Tambahkan garam dan serbuk perasa. Kacau seketika dan sedia untuk disajikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan