Bahan-bahan: | Bahan untuk digiling: | Bahan untuk dihiris: |
1 kilo udang 3 papan petai 1 biji kelapa 4 sudu besar tempoyak Garam dan serbuk perasa | 10 tangkai cili padi 1 inci kunyit hidup 1 biji kelapa-santannya 5 ulas bawang merah | 5 batang serai 4 helai daun kunyit 5 tangkai pucuk ubi 3 tangkai pucuk labu 4 helai pucuk kaduk |
Cara membuat: 1. Udang dibersihkan. Kupas petai dan ambil isinya manakala kulitnya dibuang. 2. Masukkan santan bersama bahan yang telah digiling tadi dan panaskan hingga pekat. 3. Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris dan diikuti petai, udang dan tempoyak 4. Tambahkan garam dan serbuk perasa. Kacau seketika dan sedia untuk disajikan. |
Rabu, 14 Disember 2011
UDANG TEMPOYAK DAUN KAYU
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan