Sambal petai ikan bilis
Di bulan puasa ni, mesti ramai yang tak tahu nak masak apa untuk berbuka puasa. Ramai yang terfikir- fikir, hari nak masak apa? Nak makan apa? Semuanya tertanya-tanya. Hari ini saya nak berkongsi resipi masakan untuk berbuka iaitu sambal petai ikan bilis.
Bahan2:
1 kg ikan bilis- telah dikupas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
300gm cili kering (dikisar bersama bwg merah, putih dan bwg besar)
100gm petai
1 inci belacan
Air asam jawa secukup rasa
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisarkan.
2. Masukkan belacan dan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan ikan bilis dan petai. Kacau dengan rata.
4. Masukkan pula air asam jawa, garam dan gula.
5. Kacau dengan rata sehingga sambal kering dan masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan